Asociația română de Kyūdō

大ルーマニア弓道連盟

ISTORIA KYŪDŌ ÎN ROMÂNIA

Istoria kyūdō în România a început acum mai bine de2 decenii cu un grup de practicanți români ce au început studiul kyūdō în orașul Okazaki din prefectura Aichi, Japonia. La scurt timp de la întoarcerea acestora în România, în 2008, cu doar 3 membri fondatori, va fi înființată Asociația Română de Kyūdō, asociație ce se va dezvolta organic numărând în prezent peste 50 de membri și 4 locuri de practică în 3 orașe importante din România: București, Timișoara și Iași. De la înființare până acum, A.R.K a organizat în fiecare an cursuri de inițiere cu un total de peste 200 de participanți. 

Pe plan internațional, începând cu anul 2014, Asociația Română de Kyūdō funcționează cu drepturi depline sub umbrela International Kyūdō Federation (IKYF) și European Kyūdō Federation (EKF) fiind asociată cu Federația Japoneză de Kyūdō, Zen Kyūdō Remnei (ANKF). 

ORGANIZARE ȘI SCOP

Organizată ca o structură non-profit ce se bazează strict pe voluntariat, Asociația Română de Kyūdō are ca scop promovarea și popularizarea kyūdō, a rei-hō 礼法 (etichetei) și a culturii japoneze. Deși își are originile în bushidō 武士道 ce a glorificat demnitatea războinicului și a luptei, în vremurile moderne, kyūdō a devenit calea către transformare într-un „om integru”.  În concordanță cu doctrina practicii kyūdō, A.R.K cultivă calități ca onestitatea, demnitatea, benevolența și armonia, atât în dōjō cât și în activitățile sociale ale membrilor săi. 

Chiar de la înființarea ei până în prezent, A.R.K a organizat regulat cursuri de inițiere, evenimente, demonstrații de popularizare, concursuri și seminarii, atât naționale cât și internaționale. 

IMPLICAREA ASOCIAȚIEI ÎN EVENIMENTE INTERNAȚIONALE

Dacă de la înființare ei din 2008 și până în 2014 Asociația Română de Kyūdō  a participat  la evenimente internaționale sub umbrela Federației Germane de Kyūdō, după aceasta dată ea va participa ca și membru deplin și activ la toate evenimentele importante organizate de Federațiile Europene (E.K.F) și Internaționale (I.K.Y.F)

Prezența A.R.K la nenumărate seminarii în Europa și Japonia, de asemenea participarea la examinări internaționale frecvente, a adus membrilor noștri un nivel ridicat de cunoaștere al practicii kyūdō, dar și poziții în semifinalele celor 3 Taikai-uri Mondiale, concursuri organizate quadrennial, (Paris, Tōkyō si Nagoya). In 2024 la Nagoya, Romania a obtinut locul 3 Mondial, dupa cele doua echipe nationale ale Japoniei. Aceste calificări precum și cele de la European Taikai (Paris, Amsterdam și Moscova), și prezența constantă la toate evenimentele internaționale, a adus echipei României și implicit Asociației Române de Kyūdō o recunoaștere internațională ca și partener serios și implicat în activitățile comunității internaționale kyūdō.

COLABORĂRI NAȚIONALE

Cu scopul popularizării kyūdō în România, Asociația Română de Kyūdō a dezvoltat relații și prietenii de lungă durată. Din 2019, A.R.K colaborează cu Universitatea București, având o strânsă legătură cu Catedra Secției de Limbă și Literatură Japoneză pentru popularizarea kyūdō și reihō între studenți. Menționăm printre prietenii și colaboratorii noștri: Ambasada Japoniei în România, Chadō Urasenke Tankokai România, Asociația Cluburilor de Kendo,Iaido si Jodo și alții. Unul din rolurile Asociației Romane de Kyūdō este să aducă în mediul public informații de calitate despre practica kyūdō și implicit reihō și, în acest sens, împreună cu Editura Procultura, derulăm un proiect de publicare a textelor de referință ce sunt de interes pentru publicul larg.   


MEMBRI FONDATORI

Traian Dascalu, 5 dan

Nicolae Pavel, 2 dan

Constanta Dascalu, 4 dan

BORDUL DIRECTOR AL ASOCIAȚIEI ROMÂNE DE KYŪDŌ 

Președinte

Ovidiu Arpad Gyarmath


Secretar General 

Raluca Puchea

Trezorier

Susana Balint-Mitrea

Traducere Japoneză 

 Raluca Puchea

Angela Codreanu

COMISIA TEHNICĂ

(指導員会 SHIDŌINKAI)

1. Ovidiu Arpad Gyarmath, Renshi Godan

2.Traian Dascălu, Godan (membru fondator)  

3. Constanța Dascălu, Yondan (membru fondator)

Comisia Tehnică (Shidōinkai) este compusă din gradele cele mai mari din Asociația Română de Kyūdō. Comisia poate fi compusa din minim 3 membrii sau maxim 5, aceștia trebuie să fie membrii activi și cel puțin unul din ei trebuie să facă parte din consiliul director. Membrii comisiei supervizează și coordonează toți instructorii la nivel național iar aceștia raportează către comisie.

SHŌGŌSHA 称号者

Extras din Regulile de Examinare ale All Nippon Kyudo Federation (articolul 11), emise la 15 septembrie 1953.


Titluri Shōgō 称号


Oricine este numit cu unul din aceste titluri (shōgō), trebuie să îndeplinească următoarele criterii:


Hanshi 範士 (Maestru)

1. În această etapă, se așteaptă cel mai înalt nivel de conduită, demnitate și competență, împreună cu un discernământ de mare calitate.

2. Candidatul trebuie să dețină titlul de Kyōshi (Profesor) și un grad Hachidan (8 dani).


Kyōshi 教(Profesor)

1. Este esențial să ai voință, o mare competență tehnică și o bună judecată, să ai educație și o bună cultură generală, condiții necesare pentru a preda kyūdō. În plus, candidatul trebuie să demonstreze prin meritele sale că este eligibil pentru acest titlu.

2. Candidatul trebuie să dețină titlul de Renshi (instructor) și un grad Rokudan (6 dani).


Renshi 錬士 (Instructor)

 1.Candidatul trebuie să dea dovadă de un temperament ferm și să poată preda kyūdō. În plus, trebuie să prezinte un progres evident față de clasele anterioare.

 2. Candidatul trebuie să aibă cel puțin un grad Godan (5 dani).