Asociația română de Kyūdō
大ルーマニア弓道連盟
ACTIVITĂȚI
Asociația Română de Kyūdō este responsabilă pentru organizarea și participarea la evenimente ce promovează și popularizează cultura și eticheta japoneză în România. Totodată aceasta organizează, conduce antrenamente și cursuri de inițiere specifice în toată țara, reprezintă și ține legătura cu organizațiile internaționale la care România este afiliată.
EVENIMENTE ANUALE
Shinnen Hatsushakai (新年初射会)- tragerea ceremonială la kinteki 金的, ținta de aur de 9 cm, la distanța standard de 28 m. Evenimentul are loc după anul nou și marchează începerea unui nou an. Adițional se poate trage și la asobimato 遊び的(ținte amuzante), ōgimato 扇的 (evantai de hârtie) și fukumato 福的 (ținte de noroc).
Hanami (花見)- eveniment ceremonial ce serbează înflorirea cireșilor, se organizează primăvara în luna aprilie când înfloresc cireșii, evenimentul are loc în kyūdōjō sau în aer liber unde pot fi admirate coroanele înflorite ale copacilor.
Seminar Național de Kyūdō- eveniment prin care practicanții de kyūdō au ocazia să aprofundeze tehnica, teoria și filozifia kyūdō cu un profesor internațional cu grad de 6 dani și titlu Kyōshi. Evenimentul se ține succesiv în cele trei orașe București, Timișoara și Iași pentru a permite fiecărui dōjō să participe cu toți membrii săi și să aibă experiența de gazdă. La eveniment sunt invitați și pot participa și kyūjini din alte țări (până acum au participat colegi din Uruguay și Republica Cehă).
Taikai Național- în fiecare toamnă membrii asociației din întreaga țară se întâlnesc la Baia de Fier pentru a participa la Concursul Național de Kyūdō (Romanian National Taikai). Concursul durează doua zile, se ține în aer liber și se organizează atât pe echipe, cât și individual. Distanța este standard, iar ținta este de tip kasumimato (32 cm). În kyūdō, concursurile au rolul de a întări relațiile de prietenie între practicanți, de a motiva o practică intensivă și de a testa caracterul. Participarea cere o atitudine demnă, generoasă, sinceră și corectă. Este un bun prilej de a-ți studia reacția la stres, iar atât cei ce câștigă, cât și cei ce pierd, au ocazia să-și analizeze execuția, atât în plan fizic, cât și mental. După cum este subliniat în manualul de kyūdō, "Sinceritatea în special, este mai valoroasă decât sentimentul de învingător".
EVENIMENTE OCAZIONALE
Cu ocazii speciale, în urma invitațiilor primite din partea altor entități, cu scopul declarat de a promova kyūdō, cultura și eticheta japoneză, Asociația Română de Kyūdō organizează mai multe tipuri de demonstrații. Datorită nivelului ridicat de practică a membrilor A.R.K., se pot face demonstrații complexe cum sunt: Hitotsu Mato Sharei*, Mochimato Sharei** și Makiwara Sharei*** aceste ceremoniale putând fi executate în condiții specifice de spațiu. De asemenea se pot organiza evenimente culturale de prezentare a istoriei și filozofiei kyūdō, a costumației specifice, echipamentelor și tehnicilor speciale.
Tragere demonstrativă Hitotsu Mato Sharei în deschiderea Campionatului Național de Kendo 2019, București
Participanți de la drepta la stânga: Dl. Traian Dascălu 5dan Kyūdō, Dna. Constanța Dascălu 4dan Kyūdō și Dl. Ovidiu Gyarmath 5dan Kyūdō
*Hitotsu Mato Sharei 一つ的謝礼- tragere ceremoniala a trei kyūjin la o singură țintă, în timpul ceremonialului cei trei se rotesc succesiv în fața țintei trăgând pe rând cele două săgeți, Haya și Otoya.
**Mochimato Sharei 持ち的謝礼- tragere ceremonială a 3 până la 5 kyūjin la 3 până la 5 ținte. Aceștia se vor alinia pe linia de tragere și vor trage pe rând cele doua săgeți, Haya si Otoya.
***Makiwara Sharei 巻藁謝礼- tragere ceremonială în fața makiwarei (legătura de paie tradițională) executată de un singur kyūjin. Este considerată cea mai înaltă formă de demonstrație deoarece în lipsa țintei, măiestria celui ce performează ritualul trebuie să fie de calitate înaltă.