Inițierea În kyūdō

Inițierea în kyūdō

Dacă doriți să vă alăturați unui grup de studiu kyūdō, trebuie să știți că nu aveți nevoie de o experință anterioară în mânuirea arcului sau în studiul artelor marțiale, acesta fiind potrivit pentru toate vârstele și nivelurile de cunoștință. În Japonia, kyūdō este practicat de la vârsta de 6 ani până la 104 ani, și este introdus în curricula școlară încă din 1964 datorită capacității acestuia de a modela caractere. 

Toate dōjō-urile din România dispun de echipament specific pentru începători, iar instructorii vă pot ghida și oferi informații pertinente pentru a vă crea o experientă plăcută. 

Premise de început

a) ROKKA - Citiți și Studiați:

Învățarea kyūdō se face atât oral, cât și scris, citirea și studierea textelor are un efect benefic asupra conexiunilor neuronale. Există texte vechi despre kyūdō, iar ANKF a scris manualul de kyūdō, manual ce este tradus și în limba engleză.

b) Scrieți, luați notițe și re-citiți-le -  țineți un jurnal propriu și citiți-l din când în când.

Scrierea este benefică structurii conexiunilor neuronale. Practicantul trebuie să învețe multe informații în timpul unei ședințe scurte cu o memorie biologică limitată. Se spune că progresul a apărut odată cu cuvântul scris, este interesant să scrii în Jurnalul tău, jurnal unde sunt menționate observațiile, progresul, greșelile tale cât și modul în care le-ai corectat treptat. Recitirea acestui jurnal vă va permite să vă măsurați progresul.

c)"MITORIGEIKO" - Uitați-vă la fotografii și videoclipuri kyūdō, sau la demonstrațiile instructorilor 

Învățarea prin „a copia”, învățarea prin „a privi” este confirmată de descoperirea „neuronilor oglindă”. Un nou-născut învață gesturile sociale prin „privirea cu toți ochii”, fără a fi nevoie de limbaj. În kyūdō, mitorigeiko este esențial. Când privești un kyūdōka trăgând, „tragi mental cu el” deoarece activezi aceleași zone ale creierului ca și când tragi tu însuți.

d) Vizualizarea mentală:

Este cunoscut acum că creierul nostru nu face diferența între un eveniment care ni s-a întâmplat cu adevărat și un eveniment pe care ni l-am imaginat cu tărie. Vizualizarea mentală este așadar o practică eficientă pentru progres. Creierul transformă cuvintele cu informații (instrucțiuni, sfaturi etc.) în idei, imagini mentale, reprezentări pentru a planifica gestul în cortexul ideo-motor, care va fi apoi executat. Închiderea ochilor, imobilizarea proprie, crearea „Dōjō-ului” tău mental și executarea unei trageri mentale este o practică esențială pentru reactivarea și refacerea „în buclă” conștientă a circuitelor neuronale care poartă gesturile tragerii tale. Potrivit practicanților vizualizarea se face „din interior” sau „din exterior”.

e) Repetați mental Secvența:

Creierul codifică informația în două moduri: Vizual, așa cum am văzut, și Oral. În timpul tragerii în kyūdō, pentru a fi pe deplin conștient de fiecare acțiune, este o bună practică să „vorbiți cu voi înșivă”, adică „să vă dați ordine” (ordine către sine), cel puțin în timpul antrenamentului. 

Evident, la un moment dat, este necesar să reducem la tăcere această voce interioară (Mushin). 

f) SUBIKI - repetați gesturile „goale”, fără arc

Subiki este realizat în primul rând, fără nimic în mâini. Repetăm gesturile „goale”, un pic ca în Tai Chi. Deoarece nu ne îngrijorează tragerea cu arcul și succesul sau eșecul său în Mato, Subiki este realizat încet, iar prin faptul că suntem atenți la fiecare senzație în parte, acestea reactivează circuitele neuronale ale fiecărui gest. 


Cât timp durează și unde se organizează cursul de inițiere

Tradițional, cursul durează între 4 și 6 săptămâni dar, în funcție de cerere va fi programat ca și locație și durată exactă în fiecare an diferit. Programări la telefonul +40722579100 sau adresa: office@kyudo.org.ro

Cum se desfășoară cursul și costuri

Scopul exact al cursului este de a vă familiariza cu tehnica, echipamentul și regulile de siguranță din dōjō, iar pe toată perioada cursului veți învăța kihontai (mișcările de bază) și shahō hassetsu (cele opt etape de eliberare a săgeții). Lecțiile se țin atât teoretic, cât și practic, în aceeași formă, metodologie și rigoare ca și în Japonia. La final veti primi un certificat de absolvire a cursului din partea Asociației Române de Kyūdō

Kyūdō se practică în haine tradiționale japoneze specifice (keikogi alb, obi, hakama de kyūdō și tabi albi), dar dumneavoastră va trebui să aduceți doar niște articole de îmbrăcăminte sport comode (obligatoriu șosete) pentru a vă simți confortabil în timpul antrenamentului. Pe timpul cursului veți fi înregistrat ca membru asociat al A.R.K. pentru a fi siguri ca ați citit și semnat documentația de reguli si siguranță în dōjō.

Costul pentru predare, accesul la sală și echipamente este gratuit. Există totuși un cost de 150 ron, reprezentând suma destinată uzurii echipamentului pe care-l veți folosi timp de 6 săptămâni în timpul antrenamentului. Suma va fi donată în contul A.R.K. (studenții sunt exceptați de la acest cost)

După finalizarea cursului pentru începători

Dacă doriți să continuați practica și studiul kyūdō folosind atât echipamentul, cât și instructorii noștri, va trebui să fiți membru al Asociației Române de Kyūdō. (dacă doriți să deveniți membru întrebați instructorii sau persoanele desemnate pentru a obține informații)

Utilizarea echipamentului A.R.K. este permisă timp de un an, de la terminarea cursului până când va începe următorul curs pentru începători, iar după acest timp este indicat (sub îndrumarea noastră) să achiziționați echipamentul necesar. Vă putem îndruma spre magazine atât din Europa, cât și din Japonia.

În fiecare an, Asociația noastră organizează mai multe evenimente cum ar fi: Hatsushakai, Hanami, Romanian National Taikai (concurs), Seminarii Naționale și Internaționale (susținute de profesori de kyūdō experimentați din Europa). Toate aceste activități au menirea de a oferi posibilitatea membrilor noștri de a se dezvolta și cizela și totodată de a fi mai pregătiți pentru seminariile și examenele internaționale. 

După ce-si însușesc tehnica și regulile de bază, membrii noștri sunt încurajați să participe la Seminarii și Examene susținute de E.N.K.F și I.K.I.F în Europa sau în Japonia. Este de menționat aspectul tradiționalist prin care aceste examene și seminarii se desfășoară.